Keystone logo

9 Undang-undang Program dalam Pengajian Undg-undg Kajian Undang-Undang Am Kehakiman 2024

Penapis

Penapis

  • Pengajian Undg-undg
  • Kajian Undang-Undang Am
  • Kehakiman
Bidang pengajian
  • Pengajian Undg-undg (9)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian

Popular degree type

Popular study format

Undang-undang Program dalam Pengajian Undg-undg Kajian Undang-Undang Am Kehakiman

Apakah kajian Kehakiman?
Badan kehakiman ialah sistem mahkamah yang mentafsir dan menggunakan undang-undang di Amerika Syarikat dan negara undang-undang biasa yang lain. Di AS, badan kehakiman termasuk mahkamah perbicaraan, mahkamah rayuan dan Mahkamah Agung. Badan kehakiman adalah salah satu daripada tiga cabang kerajaan, bersama-sama dengan cabang eksekutif dan badan perundangan.

Mengapa mengkaji tentang Badan Kehakiman itu penting?
Di negara di mana undang-undang biasa diamalkan, badan kehakiman adalah penting kerana mahkamah mentafsir dan menggunakan undang-undang yang mengawal sesebuah negara. Di negara undang-undang biasa, adalah penting bagi pelajar undang-undang untuk memahami badan kehakiman untuk menjadi peguam yang berkesan. Kursus dalam badan kehakiman diperlukan untuk semua pelajar undang-undang, dan menyediakan asas pengetahuan tentang sistem kehakiman. Sesetengah sekolah undang-undang menawarkan kursus khusus dalam bahagian tertentu badan kehakiman, seperti cawangan kehakiman Mahkamah Persekutuan dan Sistem Kehakiman Negeri. Kursus-kursus ini menyediakan maklumat yang mendalam tentang struktur dan operasi badan kehakiman.

Apakah yang akan saya pelajari semasa ijazah Kehakiman saya?
Kursus kehakiman akan memberikan gambaran umum tentang sistem kehakiman di negara tertentu. Di AS ini juga termasuk struktur dan operasi mahkamah persekutuan dan negeri. Anda akan belajar tentang pelbagai jenis mahkamah, bidang kuasa setiap mahkamah dan peranan badan kehakiman dalam kerajaan sesebuah negara. Di samping itu, anda akan mengkaji undang-undang kes dan analisis undang-undang. Kursus kehakiman khusus yang ditawarkan oleh sekolah undang-undang juga akan memberikan maklumat yang mendalam tentang aspek khusus sistem kehakiman.

Apakah peluang kerjaya dalam Badan Kehakiman?
Terdapat banyak peluang kerjaya dalam Badan Kehakiman. Banyak pekerjaan dalam badan kehakiman adalah jawatan perkhidmatan awam. Kajian kehakiman adalah penting kepada pelajar yang berharap untuk meneruskan kerjaya sebagai hakim, pegawai mahkamah dan penggubal undang-undang.