Keystone logo

6 Undang-undang Program dalam Undang-undang Kepentingan Awam 2024

Penapis

Penapis

  • Pengajian Undg-undg
  • Pengajian Undang-undang Hak Asasi Manusia
  • Undang-undang Kepentingan Awam
Bidang pengajian
  • Pengajian Undg-undg (6)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian

Undang-undang Program dalam Undang-undang Kepentingan Awam

Apakah Undang-undang Kepentingan Awam?
Undang-undang kepentingan awam ialah bidang undang-undang yang bertujuan untuk membantu melindungi orang ramai dan menggalakkan keadilan sosial. Peguam kepentingan awam bekerja dalam pelbagai bidang, seperti undang-undang alam sekitar, undang-undang hak asasi manusia dan undang-undang hak sivil. Ijazah undang-undang kepentingan awam ialah pilihan yang bagus untuk pelajar yang ingin meneruskan kerjaya dalam bidang undang-undang yang akan membuat perubahan dalam komuniti mereka. Mempelajari undang-undang kepentingan awam boleh menyediakan anda untuk kerjaya dalam kerajaan, organisasi bukan untung atau firma guaman swasta.

Apakah kerjaya yang tersedia dalam Undang-undang Kepentingan Awam?
Terdapat banyak pekerjaan berbeza yang tersedia untuk pelajar undang-undang yang pakar dalam undang-undang kepentingan awam. Sesetengah bekerja di agensi kerajaan, seperti Jabatan Kehakiman atau EPA. Yang lain bekerja untuk organisasi bukan untung, seperti American Civil Liberties Union atau Amnesty International. Sesetengah bekerja di firma guaman swasta atau mungkin mewakili pelanggan yang tidak mampu untuk mengupah peguam. Tidak kira apa jenis pekerjaan yang anda inginkan, ijazah dalam undang-undang kepentingan awam memberi anda peluang untuk bekerja dalam bidang undang-undang dan ketenteraman yang bermakna.

Mengapakah mempelajari Undang-undang Kepentingan Awam penting?
Undang-undang kepentingan awam adalah penting kerana ia adalah sektor perundangan yang bertujuan untuk membantu mereka yang tidak dapat membantu diri mereka sendiri. Bidang undang-undang ini boleh membantu melindungi alam sekitar, mempertahankan hak asasi manusia, dan mempromosikan keadilan sosial. Profesional undang-undang berkepentingan awam pakar dalam bidang, individu dan kumpulan yang terdedah kepada eksploitasi atau penyalahgunaan.

Apakah ijazah Undang-undang Kepentingan Awam?
Jika anda ingin meneruskan kerjaya dalam undang-undang kepentingan awam, terdapat banyak pilihan ijazah berbeza yang tersedia untuk anda. Sesetengah sekolah menawarkan pengkhususan dalam undang-undang kepentingan awam, manakala yang lain membenarkan anda memilih apa-apa jenis ijazah undang-undang yang memberi tumpuan kepada perkhidmatan awam.

Apakah yang akan saya pelajari semasa ijazah Undang-undang Kepentingan Awam saya?
Semasa ijazah undang-undang kepentingan awam anda, anda akan mempelajari pelbagai topik yang berbeza, termasuk undang-undang perlembagaan, undang-undang jenayah, dan penyelidikan undang-undang. Anda juga akan belajar cara menulis taklimat undang-undang yang berkesan dan mewakili pelanggan di mahkamah. Latihan jenis ini akan menyediakan anda untuk kerjaya dalam kerajaan atauamalan swasta.