Keystone logo

5 Undang-undang Program dalam Pengajian Undg-undg Pengajian Penyelesaian Pertikaian Mediation 2024

Penapis

Penapis

  • Pengajian Undg-undg
  • Pengajian Penyelesaian Pertikaian
  • Mediation
Bidang pengajian
  • Pengajian Undg-undg (5)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian

Popular degree type

Popular locations

Undang-undang Program dalam Pengajian Undg-undg Pengajian Penyelesaian Pertikaian Mediation

Apakah Pengantaraan?
Pengantaraan ialah proses di mana semua pihak dalam pertikaian berkumpul, difasilitasi oleh pengantara yang membantu mereka meneroka pilihan untuk menyelesaikan perbezaan mereka dan mencapai persetujuan. Pengantara tidak membuat keputusan untuk pihak yang bertikai, sebaliknya cuba membantu mereka mencapai penyelesaian mereka sendiri untuk masalah itu. Pengantaraan biasanya digunakan apabila individu yang terlibat dalam konflik secara sukarela bersedia untuk mengambil bahagian dalam proses itu, ia telah berjaya walaupun di mana satu atau lebih pihak bermusuhan terhadap pengantaraan secara aktif.

Pengantaraan biasanya berlaku di luar sistem mahkamah supaya ia boleh dilihat sebagai sulit dan bukan awam, walaupun undang-undang berbeza dari bidang kuasa ke bidang kuasa berkenaan sama ada pertikaian perlu pergi ke pengantaraan sebelum dibawa ke mahkamah. Kos pengantaraan dikongsi antara pihak-pihak yang berkonflik, dan bayaran ini boleh kurang daripada kos yang akan dikenakan untuk setiap seorang daripada mereka mengupah peguam mereka sendiri untuk mengendalikan kes itu jika mereka telah membawanya ke mahkamah.

Pekerjaan pengantaraan
Peranan pengantara termasuk, pengantara undang-undang yang telah menyelesaikan program latihan yang diluluskan mahkamah, pengantara penyelesaian yang membantu orang menyelesaikan pertikaian di luar mahkamah atau pengurus kes yang memberi tumpuan terutamanya untuk membantu orang ramai bersedia untuk sesi pengantaraan mereka.

Mengapakah mempelajari Pengantaraan penting?
Kemahiran yang dipelajari dalam pengantaraan, seperti mendengar aktif dan keupayaan untuk berkomunikasi dengan baik dengan orang lain, boleh digunakan secara meluas dalam bidang kehidupan yang lain. Latihan untuk jenis pengantaraan ini ialah cara terbaik untuk pelajar undang-undang meningkatkan kemahiran komunikasi dan penyelesaian masalah mereka sebelum meneruskan amalan undang-undang.

Apakah faedah mempelajari Pengantaraan?
Kursus latihan pengantaraan tidak diperlukan oleh undang-undang untuk menjadi pengantara, tetapi ia boleh memberi manfaat kepada mereka yang ingin mengikuti bidang ini. Penyertaan dalam kursus pengantaraan menunjukkan minat untuk membantu orang lain menyelesaikan pertikaian dan menunjukkan bahawa individu itu mempunyai sedikit pengetahuan tentang cara pengantaraan berfungsi. Di samping itu, setelah menamatkan kursus pengantaraan boleh menjadikan seseorang individu lebih boleh dipasarkan dalam bidang amalan yang semakin popular ini.

Apakah yang akan saya pelajari semasa ijazah Pengantaraan saya?
Ijazah dalam pengantaraan akan memperkenalkan pelajar kepada cara orang menyelesaikan konflik secara aman, dengan perhatian khusus diberikan kepada cara pengantaraan boleh digunakan untuk mengelakkan proses mahkamah. Pelajar didedahkan kepada gaya penyelesaian pertikaian yang berbeza supaya mereka mempunyai idea yang lebih baik tentang jenis yang paling sesuai untuk setiap situasi. Mereka juga belajar tentang isu undang-undang yang berkaitan dengan pengantaraan dan bagaimana ia boleh digunakan sebagai alternatif kepada litigasi.