Keystone logo

2 Undang-undang Program dalam Pengajian Undg-undg Pengajian Undang-undang Pentadbiran Pengurusan Risiko Undang-Undang 2024

Penapis

Penapis

  • Pengajian Undg-undg
  • Pengajian Undang-undang Pentadbiran
  • Pengurusan Risiko Undang-Undang
Bidang pengajian
  • Pengajian Undg-undg (2)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian

Popular degree type

Undang-undang Program dalam Pengajian Undg-undg Pengajian Undang-undang Pentadbiran Pengurusan Risiko Undang-Undang

Apakah pengurusan risiko undang-undang?

Pengurusan risiko undang-undang ialah proses menjangka, mengurangkan dan merancang untuk masalah undang-undang yang boleh berlaku dalam perniagaan atau organisasi lain. Pengurusan risiko undang-undang membantu syarikat mengelakkan kerugian kewangan, yuran guaman dan perhubungan awam yang buruk. Matlamat pengurusan risiko undang-undang adalah untuk secara proaktif mencegah situasi di mana mungkin terdapat masalah undang-undang. Risiko undang-undang boleh menjejaskan individu, jabatan, pasukan atau keseluruhan organisasi. Beberapa contoh bidang perniagaan yang menggunakan teknik pengurusan risiko undang-undang termasuk membuat kontrak, menulis dasar dan mengambil pekerja.

Pengurus risiko undang-undang berpengetahuan tentang kedua-dua undang-undang awam dan dasar syarikat. Mereka boleh mengenal pasti masalah sebelum ia timbul, membangunkan strategi untuk mencegah masalah, dan membuat rancangan untuk menangani isu undang-undang apabila ia berlaku. Pengurus risiko undang-undang membantu organisasi beroperasi dengan mematuhi undang-undang pada setiap masa sambil masih mengejar matlamat perniagaan. Matlamat utama pengurusan risiko undang-undang adalah untuk mengelakkan masalah undang-undang. Walau bagaimanapun, apabila terdapat isu undang-undang, pengurus risiko undang-undang yang berkesan akan memastikan hasil yang terbaik untuk organisasi mereka.

Apakah faedah mempelajari pengurusan risiko undang-undang di universiti?

Pelajar undang-undang yang mempelajari pengurusan risiko undang-undang belajar cara meminimumkan dan merancang risiko yang berkaitan dengan pengendalian perniagaan. Pemahaman mereka tentang undang-undang dan peraturan membolehkan mereka menjadi ahli organisasi mereka yang berharga. Pelajar juga boleh belajar tentang proses undang-undang, undang-undang kes, dan tanggungjawab kerajaan, membolehkan mereka meneruskan kerjaya di mana kepakaran ini diperlukan.

Apakah yang akan saya pelajari semasa ijazah pengurusan risiko undang-undang saya?

Pelajar akan belajar tentang proses undang-undang, undang-undang kes, tanggungjawab kerajaan, dan undang-undang yang berkaitan dengan industri yang berbeza. Pelajar pengurusan risiko undang-undang akan belajar untuk mematuhi undang-undang sementara masih menjalankan perniagaan. Mereka juga akan memperoleh pengetahuan mengenai kontrak, polisi dan prosedur pengambilan pekerja.

Apakah yang boleh saya lakukan dengan ijazah saya dalam pengurusan risiko undang-undang?

Banyak sektor perniagaan memerlukan pengetahuan kerja tentang proses undang-undang, undang-undang kes, dan tanggungjawab kerajaan, dan terdapat banyak peranan yang tersedia untuk individu yang boleh menjangka dan mengurangkan risiko undang-undang. Pelajar boleh menggunakan ijazah mereka untuk bekerja dalam beberapa bidang yang berbeza seperti runcit, teknologi, penerbangan dan hartanah. Mereka juga boleh pergi ke perundingan perniagaan kecil atau membuka firma mereka sendiri yang mengkhusus dalam pengurusan risiko undang-undang.