Keystone logo

6 Undang-undang Program dalam Pengajian Undg-undg Pengajian Undang-undang Perniagaan Undang-Undang Sukan 2024

Penapis

Penapis

  • Pengajian Undg-undg
  • Pengajian Undang-undang Perniagaan
  • Undang-Undang Sukan
Bidang pengajian
  • Pengajian Undg-undg (6)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian

Popular degree type

Popular education type

Undang-undang Program dalam Pengajian Undg-undg Pengajian Undang-undang Perniagaan Undang-Undang Sukan

Apakah itu Undang-undang Sukan?

Undang-undang sukan ialah bidang undang-undang yang menangani isu undang-undang dalam sukan profesional. Peguam yang terlibat dalam bidang ini mengendalikan kes seperti perhubungan buruh dan pemain, kontrak pemasaran dan penyiaran sukan, ujian dadah, tanda dagangan dan hak cipta, harta intelek, pembiayaan stadium, kontrak penyiaran, serta isu peminat. Undang-undang sukan telah digambarkan sebagai "kawasan amalan yang menggunakan kemahiran undang-undang untuk melindungi syarikat sukan atau hiburan daripada masalah undang-undang yang muncul."

Mengapa belajar Undang-undang Sukan?

Ijazah undang-undang sukan di universiti biasanya terdiri daripada pelbagai disiplin. Ini bermakna pelajar akan mengikuti kursus dalam disiplin yang berbeza. Contohnya, program undang-undang sukan mungkin memerlukan pelajar mengikuti kelas dalam bidang seperti undang-undang tort, pengurusan perniagaan, kontrak, undang-undang antitrust, perhubungan buruh dan undang-undang cukai. Laluan kerjaya biasa bagi mereka yang mempunyai ijazah undang-undang sukan ialah melakukan beberapa kerja undang-undang di organisasi sukan seperti Persatuan Pemain NFL atau persatuan perdagangan lain sebelum akhirnya beralih menjadi ejen yang mewakili atlet profesional.

Apakah pekerjaan yang tersedia dengan ijazah Undang-undang Sukan?

Pekerjaan undang-undang sukan ditemui dengan pasukan sukan profesional. Mereka mungkin bekerja dengan peguam peguam am dan pengurus perhubungan buruh. Peguam sukan boleh mewakili atlet, jurulatih, pengadil atau pemilik dalam pertikaian undang-undang. Mereka juga boleh melakukan analisis kontrak, atau memberikan keterangan pakar dalam kes yang melibatkan tindakan terhadap liga sukan profesional. Majikan lain yang mungkin adalah firma undang-undang yang pakar dalam undang-undang sukan, serta Persatuan Olahraga Berkolej Kebangsaan (NCAA).