Université libre de Bruxelles - ULB

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Selamat datang ke Université Libre de Bruxelles!

BRUSSELS, KOTA ON SCALE MANUSIA

Di tengah-tengah Eropah, hanya 1h20 dengan kereta api dari Paris, 1h30 dari Amsterdam, dan 1h50 dari London dan Cologne, Brussels menawarkan semua kelebihan ibu kota dan kualiti hidup sebuah bandar yang besar dan meriah. Brussels adalah rumah kepada semua institusi utama Eropah. Ia adalah kerusi rasmi EU dan banyak lagi entiti membuat keputusan politik dan ekonomi dan mempunyai banyak perniagaan, organisasi dan pakar antarabangsa.

130714_Parliament2.jpg

foto ihsan Université libre de Bruxelles - ULB

Tradisi hospitaliti dan pertukaran yang panjang di ibu kota hijau di Eropah bermakna pelawat dan penduduk dapat menikmati campuran makanan dan muzik dunia, sementara burung-burung kebudayaan boleh memilih dari pelbagai muzium dan pertunjukan. Terletak di tengah-tengah bandar raya, Université Libre de Bruxelles atau ULB juga menawarkan banyak aktiviti kebudayaan, perayaan dan sukan. Kampus-kampus universiti dan kawasan sekitarnya sangat menarik, menyediakan campuran pembelajaran dan rekreasi yang tepat.

MULTICULTURAL DAN INTERNATIONAL

Sebagai universiti multikultural dengan satu pertiga pelajar dan penyelidik dari luar negara , hubungan antarabangsa adalah realiti harian untuk Université Libre de Bruxelles, seperti bandar Brussels sendiri, salah satu bandar raya paling kosmopolitan di dunia. Kerjasama dengan universiti dari seluruh dunia telah ditingkatkan dalam pendidikan dan penyelidikan, terima kasih sebahagian besarnya kepada pelbagai program mobiliti Eropah. Sebagai tambahan kepada program pergerakan pelajar, Universiti menawarkan pelbagai program bersepadu dengan rakan kongsi asing , termasuk ijazah sarjana dan kedoktoran. Beberapa program ini telah menerima akreditasi Erasmus Mundus yang berprestij.

130713_crf-l6ChT3mxlUYnWFiA6g.jpg

foto ihsan Université libre de Bruxelles - ULB

Kedudukannya yang berpandangan jauh ke arah Eropah dan dunia telah mengakibatkan sejumlah perjanjian, kerjasama dan perkongsian khusus ditubuhkan dengan beberapa universiti terkemuka di dunia. Dengan pengalaman bertahun-tahun di pentas antarabangsa, Universiti melancarkan UNICA, rangkaian 45 universiti terkemuka Eropah yang merangkumi lebih dari satu juta pelajar. Ia juga merupakan ahli pengasas Forum Antarabangsa Universiti Awam (IFPU).

Pengantarabangsaan institusi adalah berlabuh dengan yang berikut:

  • Kerjasama merentas sempadan dengan rantau Nord-Pas-de-Calais (Lille) di Perancis
  • Satu dasar rakan pilihan untuk membina bersama, jangka panjang, aktiviti dengan kira-kira sepuluh institusi (terutamanya Oxford, Paris VI, Berkeley, Montreal, UBC di Vancouver, Fudan di Shanghai)
  • Beberapa institusi dan pusat khusus termasuk Institut d'études européennes (tiang penyelidikan Jean Monnet), Solvay Brussels Sekolah Ekonomi dan Pengurusan, Sekolah Kesihatan Awam, Pusat Pengajian Kanada, Pengajian Ceko, dan sebagainya.
  • Dialog transatlantik dan pembukaan ke negara-negara sedang pesat membangun

Selama bertahun-tahun, dan walaupun sumber yang terhad, ULB telah dapat mempertahankan tahap kecemerlangannya dan memenuhi tanggungjawab umum dan sosialnya. Universiti percaya bahawa ia dapat membantu dalam mewujudkan dunia yang lebih adil dan demokratik dengan menyumbang hubungan kepercayaan, dimensi kritikal dan kekukuhan yang diperlukan dalam dunia global

130716_GroupPhoto18.jpg

foto ihsan Université libre de Bruxelles - ULB

PENYELIDIKAN GROUNDBREAKING

Empat Hadiah Nobel saintifik, satu medan medan, tiga Hadiah Wolf dan dua Hadiah Marie Curie merupakan bukti lanjut tradisi cemerlang Universiti yang telah lama berlalu.
Université Libre de Bruxelles adalah ahli aktif Kawasan Penyelidikan dan terlibat dalam hampir 130 projek yang dibiayai oleh Program Rangka Kerja Eropah ke-7. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, ia memperoleh 7 Geran permulaan dari Kawasan Penyelidikan Eropah (ERC) untuk membiayai penyelidikan dalam bidang Perubatan, Ekonomi, Matematik, Sosiologi, atau Sains Politik, serta 2 Grant Lanjutan dalam Kecerdasan Buatan dan Fizik. Di samping itu, Institut Pengajian Eropah di universiti diiktiraf sebagai " pusat penyelidikan Eropah Jean Monnet " untuk kerjanya mengenai integrasi Eropah.

130715_fullsizeoutput_a64.jpg

foto ihsan Université libre de Bruxelles - ULB

STANDARD PENGAJARAN TINGGI

Université Libre de Bruxelles mempunyai 13 fakulti, sekolah dan institut khusus yang merangkumi semua disiplin, menggabungkan akademik input dan penyelidikan. Ia menawarkan hampir 40 program sarjana muda dan 235 program siswazah . Ia juga rakan kongsi 20 sekolah Doktor , dengan hampir 1,600 PhD sedang dalam proses. Sesetengah program Sarjana kami menumpukan pada transdisciplinarity, sementara yang lain meletakkan lebih banyak penekanan pada hubungan antarabangsa melalui gelar Sarjana Masters Eropah, atau pada pelbagai bahasa. Kami juga telah bekerjasama rapat dengan VUB (Vrije Universiteit Brussel - universiti bercakap Flemish Brussels) selama beberapa tahun.

Humanisme, tanggungjawab individu ...

"Université Libre de Bruxelles mengasaskan pengajaran dan penyelidikannya mengenai prinsip penyelidikan bebas. Ini memberi postulat, dalam semua domain, kebebasan penghakiman dan penolakan konsepsi pengetahuan berasaskan pihak berkuasa." (Artikel pertama ULB). Satu ciri khusus pengajaran ULB adalah untuk menawarkan pelajar kebebasan peribadi mereka sementara juga menyediakan mereka dengan sokongan yang diperlukan. Terpulang kepada para pelajar sendiri untuk memanfaatkan peluang dan pelbagai bentuk sokongan yang tersedia untuk mereka: Universiti itu adalah sebuah sekolah tanggungjawab.

... dan inovasi

Inovasi yang paling menarik telah diperkenalkan pada peringkat pasca siswazah. Program-program ini, yang sebahagiannya diajarkan pada waktu petang dan pada hujung minggu, ditujukan khusus kepada orang dewasa yang bekerja , dan didasarkan pada keperluan sosial dan ekonomi yang baru muncul (pemasaran euro, tadbir urus korporat, dll), atau pada penelitian lanjutan (estetika dan falsafah seni, falsafah sains, bioinformatik, dan lain-lain). Kursus-kursus baru dan inovatif ini membina diri mereka dalam tradisi lama ULB ULB sambil mengembangkannya lagi dalam arah yang baru.

130720_fullsizeoutput_92b.jpg

foto ihsan Université libre de Bruxelles - ULB

A FOKUS DIVERSITI LINGUISTIK DAN BUDAYA

Sebagai universiti berbahasa Perancis, kebanyakan kursus di Université Libre de Bruxelles dihantar dalam bahasa Perancis. Walau bagaimanapun, semakin meningkatnya ijazah Sarjana sebahagiannya atau sepenuhnya disampaikan dalam bahasa Inggeris. Universiti menawarkan pelbagai kursus Perancis , sebelum dan semasa tahun akademik, untuk membantu pelajar antarabangsa memperbaiki kemahiran bahasa mereka.

UNIVERSITI UTAMA

Université Libre de Bruxelles bertekad untuk memberi peluang kepada semua orang untuk meneruskan pengajian tinggi mereka dan telah membangunkan pelbagai inisiatif sokongan pelajar : misalnya sokongan kewangan dan psikologi, bimbingan, kelas bahasa Perancis, dan sebagainya. Universiti juga menyediakan akademik luar kampus sokongan. Salah satu contoh penting adalah program sokongan untuk kurang mendapat murid sekolah menengah (Schola) yang dianugerahi hadiah Comenius UNESCO .

Sejak didirikan pada tahun 1834, Université Libre de Bruxelles telah terlibat dalam perdebatan tentang pemikiran kritis dan kebebasan . Ini telah membantah pembangkang terhadap diktator dan penyalahgunaan nasionalis yang lain, mempromosikan peluang yang sama dan rakit isu sosial yang lain. Setelah menubuhkan salah satu NGO pertama (CEMUBAC), Universiti terus memainkan peranan aktif dalam bantuan pembangunan dan kerjasama antarabangsa.

Eropah dan antarabangsa, menyambut secara bebas, komited dan dinamik, Université Libre de Bruxelles juga boleh bergantung kepada rangkaian alumni globalnya yang luas (UAE), duta besar Universiti. Berdasarkan prinsip penyelidikan bebas yang mengusulkan penalaran bebas dan penolakan semua dogma, Universiti telah mengekalkan ide-ide aslinya sebagai institusi bebas yang tegas terlibat dalam mempertahankan nilai-nilai demokrasi dan manusia.

130717_6KD5L3vvSv2OLljuT0Cncg.jpg

foto ihsan Université libre de Bruxelles - ULB

Kebebasan siasatan dan penyertaan

Université Libre de Bruxelles mengasaskan pengajaran dan penyelidikannya mengenai prinsip penyelidikan bebas dan sentiasa memberi para pelajarnya peluang untuk memainkan peranan yang aktif dan partisipasi dalam kehidupan universiti dan dalam penilaian pengajaran yang mereka terima. Sesungguhnya prinsip penyelidikan bebas, yang berasaskan penghakiman bebas dan penolakan pandangan pengetahuan berasaskan kuasa, termaktub dalam undang-undang Universiti.

Akibatnya, ULB adalah salah satu daripada beberapa universiti di Belgium atau bahkan di mana pelajar diwakili di semua badan pembuat keputusan. Dalam semangat yang sama, prosedur penilaian guru yang sistematik telah beroperasi selama lebih dari dua puluh tahun dan berdasarkan penilaian pelajar sendiri tentang kebolehan pedagogi guru mereka.

Lokasi

Brussels

Université Libre de Bruxelles

Alamat
Avenue Franklin Roosevelt 50
1050 Bruxelles

1050 Brussels, Belgium
Telefon
+32 2 650 38 72

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami