The Hebrew University of Jerusalem

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Selamat datang ke Universiti Ibrani

Universiti Ibrani Yerusalem, yang ditubuhkan pada tahun 1918 dan dibuka secara rasmi pada tahun 1925, merupakan universiti utama Israel serta institusi penyelidikan terkemuka. Universiti Ibrani berada di peringkat antarabangsa di kalangan 100 universiti terkemuka di dunia dan pertama di kalangan universiti Israel. Pengiktirafan Universiti Ibrani telah mencapai mengesahkan reputasi untuk kecemerlangan dan peranan utamanya dalam komuniti saintifik. Ia menekankan kecemerlangan dan menawarkan pelbagai peluang belajar dalam bidang kemanusiaan, sains sosial, sains tepat, dan perubatan. Universiti ini menggalakkan pelbagai aktiviti disiplin di Israel dan di luar negara dan berfungsi sebagai jambatan antara penyelidikan akademik dan aplikasi sosial dan perindustriannya. Universiti Ibrani telah menetapkan matlamatnya sebagai latihan kepimpinan awam, sains, pendidikan dan profesional; pemeliharaan dan penyelidikan ke dalam tradisi Yahudi, budaya, rohani dan intelektual; dan pengembangan sempadan pengetahuan untuk kepentingan semua manusia./>

FAKTA:

Ditubuhkan pada: 1918 Dibuka pada: 1925 6 kampus 7 fakulti 14 sekolah 23,000 pelajar 1,000 ahli fakulti kanan Lebih daripada 7,000 paten terdaftar 8 Pemenang Hadiah Nobel 1 Pemenang Pingat Bidang dalam matematik Antara pengasasnya: Albert Einstein, Martin Buber, Chaim Nahman Bialik, Chaim Kecemerlangan Weizmann Universiti Ibrani berusaha untuk mencapai kecemerlangan, elemen penting dalam kehidupan akademiknya. Para ilmuwan cemerlangnya telah mencapai kejayaan yang luar biasa dalam pelbagai disiplin, dan ia adalah antara pemenang utama geran kompetitif Majlis Penyelidikan Eropah kepada penyelidik muda. Satu pertiga daripada semua geran penyelidikan yang kompetitif yang dianugerahkan di Israel dimenangi oleh sarjana-sarjana Universiti Ibrani. Ahli akademik universiti sering menerbitkan jurnal saintifik berprestij, dan penyelidikan mereka telah meraih anugerah cemerlang di Israel dan di seluruh dunia, termasuk Hadiah Nobel, Medali Bidang dan Hadiah Israel. Kebanyakan pemegang PhD di Israel memperoleh ijazah mereka di Universiti Ibrani, dan alumni kami memegang jawatan penting dalam bidang akademik, perkhidmatan awam dan sektor perniagaan.

Hidup di kampus

Di Yerusalem, salah satu kota paling indah di dunia, universiti ini mempunyai tiga buah kampus: kampus Mount Scopus untuk kemanusiaan dan sains sosial; kampus Edmond J. Safra untuk sains yang tepat; dan Kampus Ein Karem untuk sains perubatan. Kampus-kampusnya yang lain adalah fakulti Rehovot untuk pertanian, makanan, perubatan veterinar dan sains alam sekitar; hospital veterinar di Beit Dagan; dan Institut Interuniversity untuk Sains Marin di Eilat. Universiti ini menawarkan tiga kemudahan sukan yang merupakan antara yang paling maju di negara ini, 11 perpustakaan, 5 pusat komputer, 6,000 katil asrama, dan berpuluh-puluh kumpulan aktiviti pelajar yang memfokuskan kepada politik, masyarakat, alam sekitar dan banyak lagi.

Penglibatan antarabangsa

Universiti Ibrani berada di peringkat antarabangsa di kalangan 100 universiti terkemuka di dunia. Badan pelajarnya berjumlah 23,000 pelajar dari Israel dan 65 negara lain. Ia secara aktif terlibat dalam kerjasama antarabangsa untuk penyelidikan dan pengajaran. Ia telah menandatangani 150 perjanjian bagi projek bersama dengan universiti lain dan 25 perjanjian pertukaran pelajar dengan 14 negara. Ahli fakultinya termasuk ulama muda yang telah kembali ke Israel dari pengajian tinggi di institusi pengajian tinggi terkemuka di seluruh dunia. Universiti Ibrani telah menjadi pemimpin dalam membawa perubahan dalam masyarakat dunia dalam bidang pertanian, kualiti alam sekitar dan kesihatan awam. Pelajar dari negara-negara membangun telah melakukan kajian lanjutan di Universiti Ibrani dan kembali ke negara asal mereka untuk menerapkan pengetahuan yang diperoleh dan untuk meningkatkan tahap perkhidmatan yang disediakan kepada senegara mereka. Sekolah Rothberg International menawarkan program untuk pelajar luar negara. Antara alumni ialah pelakon Natalie Portman, wartawan Thomas Friedman, dan bekas duta AS ke Israel Martin Indyk dan Daniel Kurtzer.

Paten dan inovasi Syarikat Pembangunan Penyelidikan Yissum di Universiti Ibrani adalah ke-15 di dunia dalam bilangan paten yang didaftarkan. Yissum bertanggungjawab untuk memasarkan teknologi dan pengetahuan ilmiah yang dihasilkan oleh penyelidik dan pelajar Universiti Ibrani. Sehingga kini ia telah mencatatkan lebih daripada 7,000 paten untuk 2,023 ciptaan, lebih daripada 600 paten ini telah dikomersialkan, dan produk yang dibuat berdasarkan paten yang dijual lebih dari $ 2 bilion setahun. Portfolio Yissum menawarkan 72 syarikat yang ditubuhkan berdasarkan latar belakang inventori yang dibangunkan oleh penyelidik Universiti Ibrani. Perkembangan terutamanya yang luar biasa termasuk ubat Exelon yang digunakan untuk merawat pesakit Alzheimer dan Doxil untuk digunakan dalam kanser ovari; pelbagai tomato ceri dengan kehidupan rak panjang dan sangat baik; dan Mobileye, "penglihatan komputer" kenderaan amaran perlanggaran dan sistem keselamatan pemandu. Semua gambar oleh Daniel Hanoch.

Lokasi

Yerusalem

Faculty of Law

Alamat
The Hebrew University of Jerusalem
Yerusalem, Daerah Jerusalem, Israel
Telefon
+972 2-658-5111

Akreditasi