UNICRI United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Siapa kita

Institut Penyelidikan Jenayah dan Keadilan Interregional Bangsa-Bangsa Bersatu ( UNICRI ) didirikan pada tahun 1968 menurut resolusi Majlis Ekonomi dan Sosial (ECOSOC) 1086 B (XXXIX) tahun 1965, yang menggesa pengembangan kegiatan PBB dalam pencegahan jenayah dan keadilan jenayah. Institut ini merupakan institusi autonomi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan kini diperintah oleh Statut yang diterima pakai oleh ECOSOC dengan Resolusi No.1989 / 56 pada 24 Mei 1989. UNICRI beroperasi dalam rangka Rangkaian Program Pencegahan Jenayah dan Jenayah Jenayah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Institut menjalankan penyelidikan dan latihan berorientasikan tindakan dan melaksanakan program kerjasama teknikal. Ia bertujuan untuk membantu kerajaan dan komuniti antarabangsa secara besar-besaran dalam menangani ancaman jenayah terhadap keamanan sosial, pembangunan dan kestabilan politik dan dalam memajukan pembangunan sistem keadilan jenayah yang adil dan efisien.

UNICRI menyokong perumusan dan pelaksanaan kebijakan yang lebih baik dalam bidang pencegahan jenayah dan keadilan jenayah, promosi keupayaan mandiri nasional, dan pengembangan kemampuan institusi. Institut ini berfungsi untuk memajukan pemahaman tentang masalah yang berkaitan dengan jenayah, menyokong penghormatan terhadap instrumen dan piawaian antarabangsa. Ia memudahkan pertukaran dan penyebaran maklumat, kerjasama dalam penguatkuasaan undang-undang antarabangsa dan bantuan kehakiman.

UNICRI menyusun kegiatannya untuk memenuhi keperluan negara anggota yang dikenal pasti. Aktiviti programnya timbul daripada keutamaan yang dikenal pasti oleh Pencegahan Jenayah Tahunan PBB dan Suruhanjaya Keadilan Jenayah. Keutamaan semasa Institut termasuk, antara lain, aktiviti yang berkaitan dengan jenayah terancang, pembaharuan kehakiman, undang-undang jenayah antarabangsa, keadilan juvana, keselamatan dan kaunter keganasan, keselamatan acara utama, keselamatan bandar, rasuah, perlindungan mangsa, keganasan rumah tangga, pemalsuan, jenayah terhadap alam sekitar, dan isu jantina dalam penyalahgunaan dadah.

Institut ini ditadbir oleh Lembaga Pemegang Amanah yang terdiri daripada pakar terkemuka dari negara-negara yang berbeza.

Misi dan Statut

Sebagai entiti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang ditadbir untuk membantu pertubuhan-pertubuhan antara kerajaan, kerajaan dan bukan kerajaan dalam usaha mereka untuk merumuskan dan melaksanakan dasar-dasar yang lebih baik dalam bidang pencegahan jenayah dan pentadbiran keadilan, UNICRI bertindak dengan rakan-rakannya dalam masyarakat antarabangsa untuk:

 • pemahaman terlebih dahulu tentang masalah yang berkaitan dengan jenayah;
 • memupuk sistem keadilan jenayah yang adil dan cekap;
 • menyokong kehormatan instrumen antarabangsa dan piawaian lain;
 • memudahkan kerjasama penguatkuasaan undang-undang antarabangsa dan bantuan kehakiman.

Apa yang UNICRI lakukan ...

Dengan lebih daripada 50 tahun tindakan antarabangsa, UNICRI telah memperoleh pengalaman yang unik dalam menangani masalah jenayah dan keadilan dalam dasar yang lebih luas untuk perubahan dan perkembangan sosio-ekonomi, dan perlindungan hak asasi manusia.

UNICRI menyokong organisasi antarabangsa lain, kerajaan tempatan dan tempatan, organisasi bukan kerajaan, institusi akademik dan pendidikan serta masyarakat yang besar, melalui:

 • analisis kuantitatif dan kualitatif;
 • mewujudkan asas pengetahuan dan maklumat yang boleh dipercayai;
 • mengenal pasti strategi, dasar dan instrumen yang sesuai;
 • merancang model praktikal dan sistem;
 • reka bentuk dan pelaksanaan aktiviti latihan dan teknikal di peringkat interregional dan nasional;
 • pertukaran dan penyebaran maklumat / dokumentasi di seluruh dunia untuk menanggapi keperluan masyarakat antarabangsa;
 • penyediaan khidmat nasihat.

Sebagai sebahagian daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, UNICRI menetapkan kegiatannya mengikut prioriti yang ditunjukkan oleh Suruhanjaya Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengenai Pencegahan Jenayah dan Keadilan Jenayah. Institut ini mengekalkan hubungan kerja yang rapat dengan badan dan agensi PBB, khususnya dengan Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Dadah dan Jenayah (UNODC).

Dalam operasinya, UNICRI telah menjadi rakan kongsi pelbagai institusi antara kerajaan dan kerajaan, serta institusi akademik dan organisasi bukan kerajaan.

UNICRI kini diperintah oleh Statut yang diterima pakai oleh ECOSOC dengan Resolusi No. 1989/56 dari 24 Mei 1989.

This school offers programs in:
 • English

Lihat Law LLM »

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan:

LLM

Sarjana Undang-undang (LL.M.) dalam Jenayah Transnasional dan Keadilan

Campus Sepenuh masa November 2018 Itali Turin

Master of Laws (LL.M) dalam Jenayah dan Keadilan Transnasional direka khusus untuk golongan profesional muda dan lulusan universiti yang ingin mengkhususkan diri dalam bidang undang-undang jenayah komparatif, undang-undang kemanusiaan, undang-undang hak asasi manusia, jenayah transnasional dan keadilan transisi. [+]

Master of Laws (LL.M.) dalam Jenayah dan Keadilan Transnasional direka untuk para profesional muda dan lulusan universiti yang ingin mengkhususkan diri dalam bidang undang-undang kemanusiaan, undang-undang dan prosedur jenayah antarabangsa, undang-undang hak asasi manusia antarabangsa, dimensi undang-undang antarabangsa keamanan dan konflik, jenayah transnasional dan keadilan transisi.

Bergantung pada latar belakang dan minat masing-masing pelajar, program ini sesuai untuk karier dalam bidang undang-undang dan politik di peringkat nasional dan antarabangsa serta kajian akademik yang lebih lanjut.

Melalui gabungan kuliah, seminar dan latihan praktikal yang dipilih pelajar akan memperoleh... [-]


Contact

Alamat Viale Maestri del Lavoro, 10
I-10127 Turin, Piedmont, Itali